True

Hoe gezond zijn onze veggieburgers? Dit zegt een onafhankelijk expert


Te vettig, te veel zout, te weinig eiwitten: veggieburgers krijgen het van experts soms hard te verduren. Hoe zit dat nu met de burgers uit ons aanbod? Voor onze veggiemaand haalden we er een onafhankelijk expert bij.


Evelyne Mertens, diëtiste en wetenschappelijk onderzoeker aan de Faculteit Geneeskunde van KU Leuven, nam 4 van onze burgers grondig onder de loep. 


1. just. - Bio miniburgers met groenten

“Deze vleesvervanger bestaat voor meer dan de helft uit groenten. De havervlokken (volkoren granen) en sojavezels brengen complexe koolhydraten en vezels aan. Die dragen bij aan een snel en langdurig verzadigingsgevoel. Bovendien zorgen vezels voor een goede darmtransit.”


“De tofu is een bron van extra volwaardige eiwitten. De miniburgers hebben een hoger zoutgehalte maar bevatten erg weinig verzadigde vetten en geen additieven.”


Evelynes conclusie?

“De combinatie van al deze biologische ingrediënten maakt deze miniburgers echt tot een volwaardige vleesvervanger.”

2. Qinti - Quinoaburger met broccoli

“De quinoaburger bestaat voor bijna de helft uit broccoli en quinoa (glutenvrij, volkoren graanproduct). Beide zijn een bron van vitaminen, mineralen en vezels. Quinoa bevat bovendien complexe koolhydraten en eiwitten. Emmentaler en ei zijn rijk aan dierlijke, hoogwaardige eiwitten en vitamine B12. Erwten zitten vol plantaardige, hoogwaardige eiwitten en vezels.”


“Deze burgers zijn ook nog arm aan zout en suiker. Ze zijn niet volledig plantaardig en bevatten voornamelijk verzadigde vetten, maar procentueel gezien is het vetgehalte wel laag.”


Evelynes conclusie?

“Deze volwaardige vleesvervanger past perfect in een gezond en evenwichtig vegetarisch voedingspatroon.”

3. The Bio Veggie Company – Bio very green burger

“Deze groenteburger heeft zijn naam niet gestolen. Hij is biologisch en volledig plantaardig. De sojabonen, kikkererwten en tarwe zorgen voor een fikse dosis plantaardige eiwitten en essentiële aminozuren.”


“Het gehalte aan suiker, zout en vetten ligt laag. Het gehalte aan verzadigde vetten ligt extreem laag. Het vezelgehalte ligt dan weer hoog, wat voor een stevige verzadiging zorgt. Van additieven is er geen sprake in deze bioburger.”


Evelynes conclusie?

“De rijke ingrediënten en voedingswaarden maken dit product tot een smaakvolle en gezonde vleesvervanger die bijdraagt aan een volwaardige plantaardige maaltijd.”

4. BonMush – Vegan sea party


“Het hoofdbestanddeel is water, waardoor de burgertjes relatief weinig calorieën tellen. De andere ingrediënten zijn voornamelijk tarwebloem en (in mindere mate) oesterzwam, die samen voor een beetje eiwitten zorgen.”


“Het vetgehalte ligt tamelijk hoog, maar past zeker nog in een evenwichtige voeding. Er wordt onder meer gebruik gemaakt van koolzaadolie, wat rijk is aan gezonde, onverzadigde vetzuren én aan omega-3. Er zijn geen verzadigde vetzuren aanwezig. De toegevoegde bamboevezel zorgt voor extra vezels en dus voor een goede verzadiging.”


Evelynes conclusie?

“Geen volwaardige vleesvervanger, kan wel perfect deel uitmaken van een gezonde en evenwichtige maaltijd."

Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.