True

Wat zijn de lekkerste paddenstoelen en in welk gerecht gebruik je ze?

Champignons komen in alle vormen, geuren kleuren. Van wit en bruin tot … iets minder wit en iets minder bruin. Welke soorten paddenstoelen zijn er en in welk gerecht gebruik je ze?

Parijse champignons 

Witte champignons of Parijse champignons kan je met bijna alles combineren omwille van hun neutrale smaak. Ze zijn niet toevallig de meest gegeten champignons in België. Ze bevatten relatief veel vocht waardoor ze snel slinken tijdens het koken. 


Smaak Neutraal

Kenmerken Vochthoudend

Bereidingen Roomsaus, soep, lasagna, op toast

Bruine champignons of kastanjechampignons 

Kastanjechampignons zijn iets dikker, vleziger en voller (pittiger) van smaak dan de witte champignon. Ze bevatten ook minder vocht en zijn langer houdbaar. Heel multi-inzetbaar. Goed voor op een pizza, in een tabouleh of risotto. 


Smaak Nootachtig

Kenmerken Vlezig, lang houdbaar

Bereidingen Risotto, pastagerechten, pizza’s

Lees hieronder verder

Witte champignons

Steak met champignonsaus, ovenfrietjes en komkommersalade

Witte champignons

Pizza funghi met yoghurtsaus


Oesterzwammen

Verse tagliatelle met gebakken paddenstoelen, mozzarella en truffelolie

Shiitake champignons

Als je een alternatief zoekt voor witte of Parijse champignons, probeer dan zeker eens Shiitakes. Deze champignon smaakt heel intens en kruidig. Ze zijn ook heel sponzig en nemen heel veel vocht op waardoor je ze makkelijk kan marineren.


Smaak Kruidig, Nootachtig

Kenmerken Sponzig

Bereidingen Pastagerechten, wokgerechten, frituren, marineren


Portobello

Hoe groter de champignon, hoe groter de smaak. Daarom zit de portobello boordevol aroma’s. Het is eigenlijk een uitgegroeide kastanjechampignon en een smakelijk alternatief voor hamburgers. Ook heerlijk als je hem vult en bakt in de oven.

Smaak  :   Sterk, kruidig

Kenmerken  :   Groot  

Bereidingen    :   Vegetarische gerechten, ovengerechten (gevuld)

Lees hieronder verder

Portobello

Veggieburger met portobello

Portobello

Spaghetti met zongedroogde tomatenpesto, spinazie en portobello

Beukenzwammen

Nasi goreng met witte beukenzwam en gelakte paksoi

Beukenzwam (shimeji)

In de natuur vind je de beukenzwam vaak terug onder een beukenboom. Vandaar dus de naam. Ze hebben een nootachtige smaak en een stevige textuur. Je kan zowel de hoedjes als stengels opeten. Beukenzwammen zijn niet erg lang houdbaar. Je eet ze best meteen na aankoop.


Smaak Nootachtig, bitter

Kenmerken Stevig, korte houdbaarheid

Bereidingen   Wokgerechten, Aziatische soep, visgerechten, omelet

Oesterzwam

Bekend om zijn schelpachtige vorm en zacht aroma. Heerlijk in vleesgerechten, maar ook populair als als vleesvervanger omwille van zijn vleesachtige structuur en hoog ijzergehalte. Ook leuk: oesterzwammen krimpen bijna niet tijdens het bakken. 


Smaak Zacht, zoet

Kenmerken Vleesachtig, krimpt niet

Bereidingen   Wokgerechten, Aziatische soep, visgerechten, omelet

 

Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.