Wat zijn de lekkerste paddenstoelen en in welk gerecht gebruik je ze?
Champignons komen in alle vormen, geuren kleuren. Van wit en bruin tot … iets minder wit en iets minder bruin. Welke soorten paddenstoelen zijn er en in welk gerecht gebruik je ze?
Parijse champignons
Witte champignons of Parijse champignons kan je met bijna alles combineren omwille van hun neutrale smaak. Ze zijn niet toevallig de meest gegeten champignons in België. Ze bevatten relatief veel vocht waardoor ze snel slinken tijdens het koken.
Smaak : Neutraal
Kenmerken : Vochthoudend
Bereidingen: Roomsaus, soep, lasagna, op toast
Bruine champignons of kastanjechampignons
Kastanjechampignons zijn iets dikker, vleziger en voller (pittiger) van smaak dan de witte champignon. Ze bevatten ook minder vocht en zijn langer houdbaar. Heel multi-inzetbaar. Goed voor op een pizza, in een tabouleh of risotto.
Smaak : Nootachtig
Kenmerken: Vlezig, lang houdbaar
Bereidingen: Risotto, pastagerechten, pizza’s
Lees hieronder verder
Shiitake champignons
Als je een alternatief zoekt voor witte of Parijse champignons, probeer dan zeker eens Shiitakes. Deze champignon smaakt heel intens en kruidig. Ze zijn ook heel sponzig en nemen heel veel vocht op waardoor je ze makkelijk kan marineren.
Smaak : Kruidig, Nootachtig
Kenmerken : Sponzig
Bereidingen : Pastagerechten, wokgerechten, frituren, marineren
Portobello
Hoe groter de champignon, hoe groter de smaak. Daarom zit de portobello boordevol aroma’s. Het is eigenlijk een uitgegroeide kastanjechampignon en een smakelijk alternatief voor hamburgers. Ook heerlijk als je hem vult en bakt in de oven.
Smaak : Sterk, kruidig
Kenmerken : Groot
Bereidingen : Vegetarische gerechten, ovengerechten (gevuld)
Lees hieronder verder
Beukenzwam (shimeji)
In de natuur vind je de beukenzwam vaak terug onder een beukenboom. Vandaar dus de naam. Ze hebben een nootachtige smaak en een stevige textuur. Je kan zowel de hoedjes als stengels opeten. Beukenzwammen zijn niet erg lang houdbaar. Je eet ze best meteen na aankoop.
Smaak : Nootachtig, bitter
Kenmerken : Stevig, korte houdbaarheid
Bereidingen : Wokgerechten, Aziatische soep, visgerechten, omelet
Oesterzwam
Bekend om zijn schelpachtige vorm en zacht aroma. Heerlijk in vleesgerechten, maar ook populair als als vleesvervanger omwille van zijn vleesachtige structuur en hoog ijzergehalte. Ook leuk: oesterzwammen krimpen bijna niet tijdens het bakken.
Smaak : Zacht, zoet
Kenmerken : Vleesachtig, krimpt niet
Bereidingen : Wokgerechten, Aziatische soep, visgerechten, omelet
Om deze webapplicatie op jouw iPhone of iPad te installeren, druk and then Add to Home Screen.